• Lata doświadczeń w kuchni
  • kontakt@mojegotowanieiblogowanie.pl

Wybieramy energooszczędne AGD do kuchni

Wybieramy energooszczędne AGD do kuchni

Rozglądając się za AGD do kuchni, powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy jest ono energooszczędne. Wskazuje się, że sprzęty w kuchni pochłaniają aż 50% całkowitego zapotrzebowania na energię elektryczną w domostwie. Okazuje się, że najwięcej energii zużywa lodówka, czyli ok. 20%. Z kolei kuchenka elektryczna do 19%. Wskazujemy, jakie AGD sprawi, że za prąd będziemy płacić mniej.

Oczywiście wybór sprzętu powinien być dostosowany do naszych domowych warunków. Jeśli więc mamy gaz, najtaniej wyniesie nas gotowanie na kuchence gazowej. Dodatkowo mniej wydamy na jej kupno. Warto również pamiętać o prostych zasadach praktycznych. Decydując się na piekarnik, zwracajmy uwagę na to, czy ma duże przeszklone drzwi. W ten sposób łatwiej przez nie sprawdzimy, czy ciasto bądź danie jest już gotowe i unikniemy niepotrzebnych strat energii związanych z otwieraniem drzwiczek.

Energooszczędna lodówka

Jeśli chcemy, aby chłodzenie było naprawdę oszczędne, musimy kupić lodówkę o klasie energetycznej A++. Otóż chłodziarka w tej klasie zużywa aż do 60% mniej energii niż modele wyprodukowane przed 2008 r. i nawet dwu lub trzykrotnie mniej od tych kilkudziesięcioletnich. Pamiętaj jednak, że lodówkę należy ustawić z dala od źródeł ciepła, a więc miejsc nasłonecznionych, grzejników czy kuchenki gazowej. Ponadto co najmniej dwa razy w roku powinniśmy odkurzać instalację z tyłu urządzenia. W ten sposób będzie ono lepiej oddawać ciepło. Dobrze również regularnie rozmrażać zamrażalnik, ponieważ gruba warstwa lodu zwiększa zużycie energii.

Jaki piekarnik kupić?

Współczesne piekarniki z funkcją termoobiegu nagrzewają się natychmiastowo. Oznacza to, że nie trzeba ich włączać na kilka minut przed wstawieniem do niego potrawy. Jeszcze oszczędniejszym urządzeniem są piekarniki z dużymi przeszklonymi drzwiczkami, przez które możemy zobaczyć, czy to, co jest w środku, jest odpowiednio przypieczone.

Elektryczna czy gazowa kuchenka?

W kuchni otwartej o wiele praktyczniejsze okazują się kuchenki elektryczne. Chodzi o to, że woń spalającego się gazu często łączy się z zapachem niektórych potraw podczas gotowania, co zawsze kończy się nieprzyjemną mieszaniną. Dodatkowo wyglądają one estetyczniej, zwłaszcza ceramiczne płyty grzejne o płaskich i lśniących płaszczyznach. Ich atutem jest również to, że dają się łatwiej i dokładniej regulować, co sprawia, że dostarczana do nich energia jest efektywniej wykorzystywana. Rynek oferuje obecnie całą gamę energooszczędnych rozwiązań, jak urządzenia, które potrafią powtórnie wykorzystywać raz wytworzone ciepło.

Udostępnij:

Polecamy:

www.pekado.pl

Zobacz