• Lata doświadczeń w kuchni
  • kontakt@mojegotowanieiblogowanie.pl

Właściwości odżywcze soli himalajskiej

Właściwości odżywcze soli himalajskiej

Niezależnie od wszystkiego są na tym świecie rzeczy oraz fakty, z którymi naprawdę trudno się nie zgadzać. Mimo iż powszechnie funkcjonują takie określenia jak „biała śmierć”, trzeba sobie w końcu uzmysłowić, że bez soli jednak nie możemy funkcjonować i kropka. Ale soli, tak jak i wszystkiego, trzeba rzecz jasna stosować z umiarem.

Generalnie sól w odpowiednich ilościach jest to niezwykle ważny dla naszego organizmu element codziennej diety. Mało tego, okazuje się, że niedobory nawet niewielkiej ilości minerałów mogą prowadzić między innymi do złego samopoczucia, a często bywają przyczyną późniejszych poważnych chorób. Z drugiej jednak strony od dłuższego czasu można niemal wszędzie przeczytać o potencjalnej szkodliwości oraz słabej jakości przemysłowej soli spożywczej, która jest sprzedawana na co dzień za grosze w hipermarketach.

W związku z tym najwyższa pora, aby w końcu zacząć rozglądać się za różnymi alternatywami zwykłej soli spożywczej, a jedną z nich jest na pewno sól himalajska. Jeśli wiemy już, że sól nie jest trucizną ani toksyną, której powinniśmy unikać za wszelką cenę to jedyne co nam pozostało to zaopatrzyć się w produkt najlepszej jakości oraz możliwie jak najmniej przetworzony. Czym więc jest właściwie sól himalajska?

Otóż sól himalajska wydobywana jest prosto z najwyższych gór naszej planety, a przewaga soli himalajskiej nad tą kuchenną polega między innymi na tym, że jest ona zdecydowanie wolna od zanieczyszczeń oraz zawiera podobno ni mniej ni więcej, a tylko 84 substancje korzystne dla naszego organizmu, w tym minerały elektrolity oraz dobroczynne pierwiastki. Dodatkowym, dużym atutem soli himalajskiej jest to, ze nie jest ona w żaden sposób przetwarzana chemicznie. Po prostu ta sól siedzi sobie gdzieś tam pod powierzchnią gór przez tysiące lat i zbiera wszystko to, co dobre.

Jeżeli chodzi o ładny kolor soli himalajskiej to zawdzięczamy go dużej ilości zawartych w miej makro oraz mikroelementów. To właśnie one nadają jej piękną, różową barwę. Między innymi dlatego produkt ten jest dość chętnie używany we wszelkiego rodzaju zabiegach upiększających. Dokładniej rzecz biorąc to kolor różowy soli himalajskiej pochodzi od zawartego w niej żelaza. Pomimo iż sól himalajska jest bardzo zdrowa, to tak jak wszystko inne stosuję się ją w kuchni oszczędnie i dobrze jest nie dodawać soli tam, gdzie nie jest to konieczne.

Sól himalajską najłatwiej nabyć po prostu przez Internet. Możemy być spokojni, że 1 kilogram takiej soli wystarczy nam na bardzo długo, a dodatkowo możemy kupić grube kryształki, które świetnie nadają się do młynków albo możemy kupić już drobną wersję, w sam raz do solniczki albo użycia „ręcznego”.

 

Udostępnij:

Kategorie

Zobacz