• Lata doświadczeń w kuchni
  • kontakt@mojegotowanieiblogowanie.pl

Jaką mąkę wybrać?

Jaką mąkę wybrać?

Wydawałoby się, że jeszcze kilkanaście lat temu nasze babcie oraz mamy miały o wiele łatwiej, ponieważ w sklepach znaleźć można było jedynie mąkę ziemniaczaną, pszenną i ewentualnie jeszcze kilka innych. A dzisiaj? Człowiek stoi przy półce i nie ma pojęcia po którą mąkę sięgnąć. Obecnie dostępna jest spora ilość różnych rodzajów oraz typów, powstaje więc pytanie która mąka jest najlepsza, którą mąkę wybrać?

Okazuje się, że mąka nie jedno ma imię, a wśród oferowanych rodzajów mąki niemal każda z nich ma inne właściwości oraz inny smak. Dobrze też wiedzieć, która z nich nadaje się do przyrządzania konkretnych potraw, typu chleb, ciasto itd.

Zacznijmy od mąki z amarantusa, która staje się coraz bardziej popularna. A wszystko to dzięki wysokiej zawartości cennych składników, takich jak: magnez, wapń, żelaza. Oprócz tego jest ona bogata w minerały, błonnik oraz antyoksydanty, których ma nawet więcej niż otręby owsiane. Dodatkowo mąka ta działa jak naturalny „polepszacz”, dzięki czemu wypieki są pulchniejszy. Jest zdecydowanie polecana w codziennej diecie.

Kolejną, ciekawą mąką jest mąka gryczana, którą otrzymuje się z gryki. Jest to bardzo odżywcza mąka bezglutenowa. Dodatkowo jest ona bogata w przeciwutleniacze oraz witaminy z grupy B, a jej brązowo-szara barwa sprawia, że dodana do ciasta nadaje mu ciemny kolor. Tą mąkę dodaje się do blinów w Rosji albo do makaronu w Japonii.

Jeżeli chodzi o mąkę jęczmienną to ma ona mniejszą zawartość glutenu niż typowa mąka pszenna, a ponad to jest ona bardzo cennym źródłem witaminy PP oraz błonnika. Bardzo często jest mieszana z innymi mąkami. Doskonale smakuje w postaci naleśników, chleba, ciastek oraz klusek.

Jedną z najbardziej odżywczych mąk jest mąka z orkiszu, ma ona najniższą zawartość glutenu niż pszenna. Idealnie nadaje się do chlebów, naleśników oraz ciast.

Na koniec warto wspomnieć o mące pszennej, która jest najpopularniejszą wśród mąk, uzyskiwana z pszenicy. Dokładnie to z ziarna oczyszczonego, powstaje mąka o najmniejszej zawartości składników odżywczych, natomiast z ziarna z pełnego przemiału powstaje mąka pełnowartościowa, bogata w minerały oraz witaminy. Wśród mąki pszennej możemy wyróżnić:

•     Mąka pszenna typ 450 – idealnie nadaje się do wypieku ciast, tortów oraz biszkoptów,

•     Mąka pszenna typ 500 – idealna do wypieku kruchych ciast, omletów, pierników oraz naleśników,

•     Mąka poznańska typ 500 – dobra do stosowania do domowych makaronów oraz lanych klusek,

•     Mąka typ 550, tzw. Luksusowa – często wybierana do wypieku ciast drożdżowych, oraz do ciast smażonych takich jak pączki, faworki czy racuchy

 

Udostępnij:

Kategorie

Zobacz