• Lata doświadczeń w kuchni
  • kontakt@mojegotowanieiblogowanie.pl

Jak zrobić papilotki tulipany?

Jak zrobić papilotki tulipany?

Chyba każdy z nas uwielbia robić oraz jeść babeczki, często zwane także muffinkami. Są bardzo słodkie, delikatne w smaku, a dodatkowo zazwyczaj wyglądają bardzo zachęcająco i są jednym z ulubionych przysmaków wszystkich dzieci. No bo kto może oprzeć się kolorowym babeczkom? Albo tym czekoladowym z malinowym nadzieniem w środku…? Na samą myśl o nich aż cieknie ślinka. Jeśli jednak nie lubisz kupnych muffinek to w szybki i łatwy sposób możesz je zrobić samemu w domu. Poniże znajdziesz krótki poradnik dotyczący tego, jak zrobić papilotki tulipany do naszych babeczek.

Wydawałoby się, że gdy zaczynasz robić swoje przepyszne babeczki, a okazuje się, że nie masz papilotek to koniecznie musisz biec po nie do najbliższego sklepu. Otóż nie, wale nie musisz, pod warunkiem, że posiadasz w domu papier pergaminowy, ponieważ to właśnie z niego będziesz mogła wykonać własne papilotki tulipany. Nic prostszego moja droga! Nie bój się, to wcale nie jest takie straszne, jakby się mogło wydawać. Pamiętaj też o tym, że zrobienie takich papilotek to fajna i całkiem spora oszczędność na dłuższą metę, po co przepłacać w sklepie, jak można sobie coś zrobić samemu? Nie tylko masz z tego podwójną korzyść, ponieważ uczysz się czegoś nowego, robisz wszystko wedle własnego pomysłu, a na dodatek oszczędzasz jeszcze pieniążki w portfelu. Dlaczego by więc nie spróbować? No pomyśl, po co wydawać nie potrzebnie pieniądze na coś takiego, jak papilotki, które i tak zaraz wylądują w koszu? Nie ma sensu, dlatego bierz papier pergaminowy i wykonaj je sama!

Od czego tu jednak zacząć? No cóż przede wszystkim z papieru pergaminowego powolutku wytnij kwadraty o boku pięć na siedem centymetrów. Następnie wycięte kwadraty wciskaj kolejno w otwory w formie do babeczek, pamiętaj, aby robić to wszystko całą dłonią. Dokładnie rzecz ujmując to staraj się, aby palce dopchały papier do samej krawędzi formy, natomiast nadmiar papieru koniecznie musi znaleźć się pomiędzy nimi.

Kolejny etap polega na tym, abyś dokładnie wygładził palcami zagięcia, które powstaną. Koniecznie bądź przy tym bardzo ostrożny i bardzo uważaj, aby nie podrzeć papieru przypadkiem paznokciem w trakcie przejeżdżania nim po linii zagięć. To jest sposób pierwszy.

Drugi sposób polega na tym, że po włożenie papieru do otworu w formie włóż do środka ostrożnie szklankę, dopchnij nią papier do spodu oraz delikatnie zacznij skręcać dookoła. Dzięki temu powstaną zagięcia. Musisz jednak pamiętać o tym, że papier do wypieków jest niesamowicie delikatny i łatwo się drze, w związku z tym rób to bardzo, a to bardzo ostrożnie. W ten sam sposób wykonaj wszystkie pozostałe tulipany.

 

 

Udostępnij:

Polecamy:

kosz ze słodyczami - slodkiupominek.pl

Kategorie

Zobacz