• Lata doświadczeń w kuchni
  • kontakt@mojegotowanieiblogowanie.pl

Porady

Wartości odżywcze szpinaku

Chyba każdy z nas od małego chociaż raz usłyszał o szpinaki, jest to bowiem warzywo znane już w zasadzie od średniowiecza. Zaczęło się od tego, że początkowo znane ono było tylko Arabom, którzy odkryli je w Persji w XIV wieku, z...

Właściwości odżywcze oleju kokosowego

Ostatnimi czasy coraz częściej słyszy się o zaletach oraz licznych dobroczynnych właściwościach oleju kokosowego. Jednak z drugiej strony docierają także głosy – unikaj smażenia, ponieważ potrawy smażone są tłuste oraz niezdrowe...

Właściwości odżywcze soli himalajskiej

Niezależnie od wszystkiego są na tym świecie rzeczy oraz fakty, z którymi naprawdę trudno się nie zgadzać. Mimo iż powszechnie funkcjonują takie określenia jak „biała śmierć”, trzeba sobie w końcu uzmysłowić, że bez soli...

Domowy klasyk na każdą okazje, czyli niezawodne naleśniki

Można by pomyśleć, że naleśniki to w zasadzie jedne z pierwszych wyzwań, od których warto zacząć swoją kulinarną edukację. Trzeba przyznać, że własnoręczne usmażenie góry złocistych, delikatnych naleśników to wielka satysfakcja...

Jak zrobić papilotki tulipany?

Chyba każdy z nas uwielbia robić oraz jeść babeczki, często zwane także muffinkami. Są bardzo słodkie, delikatne w smaku, a dodatkowo zazwyczaj wyglądają bardzo zachęcająco i są jednym z ulubionych przysmaków wszystkich dzieci. No bo...

Jak ugotować ryż?

Wydawałoby się, że ugotowanie ryżu to prosta sprawa, a jednak okazuje się, że to wcale nie taki łatwy kulinarny temat. Tak naprawdę bardzo dużo osób ma z tym problem i w efekcie końcowym otrzymuje na talerzu bezkształtną, bezsmakową...

Jaką mąkę wybrać?

Wydawałoby się, że jeszcze kilkanaście lat temu nasze babcie oraz mamy miały o wiele łatwiej, ponieważ w sklepach znaleźć można było jedynie mąkę ziemniaczaną, pszenną i ewentualnie jeszcze kilka innych. A dzisiaj? Człowiek stoi przy...

Jak dobierać przyprawy do potraw?

Jeśli chcemy stworzyć ciekawe połączenia smakowe to jest na to prosty sposób – przyprawy. Jest to produkt niezbędny w każdej kuchni. Można stosować je zarówno do deserów, ciast, zup, warzyw jak i do potraw mięsnych. Generalnie...

Niezawodna soda oczyszczona

Wydawałoby się, że soda oczyszczona to taki niepozorny, tani proszek, a jednak okazuje się niezawodny. Dodatkowo posiada on wiele zastosowań i może pomóc nam w naprawdę wielu sytuacjach. Poniżej znajdziesz krótki poradnik w jaki sposób...

Zobacz