• Lata doświadczeń w kuchni
  • kontakt@mojegotowanieiblogowanie.pl

Porady

Niezawodna soda oczyszczona

Wydawałoby się, że soda oczyszczona to taki niepozorny, tani proszek, a jednak okazuje się niezawodny. Dodatkowo posiada on wiele zastosowań i może pomóc nam w naprawdę wielu sytuacjach. Poniżej znajdziesz krótki poradnik w jaki...

Jak dobierać przyprawy do potraw?

Jeśli chcemy stworzyć ciekawe połączenia smakowe to jest na to prosty sposób – przyprawy. Jest to produkt niezbędny w każdej kuchni. Można stosować je zarówno do deserów, ciast, zup, warzyw jak i do potraw mięsnych. Generalnie...

Jaką mąkę wybrać?

Wydawałoby się, że jeszcze kilkanaście lat temu nasze babcie oraz mamy miały o wiele łatwiej, ponieważ w sklepach znaleźć można było jedynie mąkę ziemniaczaną, pszenną i ewentualnie jeszcze kilka innych. A dzisiaj? Człowiek stoi...

Jak ugotować ryż?

Wydawałoby się, że ugotowanie ryżu to prosta sprawa, a jednak okazuje się, że to wcale nie taki łatwy kulinarny temat. Tak naprawdę bardzo dużo osób ma z tym problem i w efekcie końcowym otrzymuje na talerzu bezkształtną...

Jak zrobić papilotki tulipany?

Chyba każdy z nas uwielbia robić oraz jeść babeczki, często zwane także muffinkami. Są bardzo słodkie, delikatne w smaku, a dodatkowo zazwyczaj wyglądają bardzo zachęcająco i są jednym z ulubionych przysmaków wszystkich dzieci. No...

Domowy klasyk na każdą okazje, czyli niezawodne naleśniki

Można by pomyśleć, że naleśniki to w zasadzie jedne z pierwszych wyzwań, od których warto zacząć swoją kulinarną edukację. Trzeba przyznać, że własnoręczne usmażenie góry złocistych, delikatnych naleśników to wielka...

Właściwości odżywcze soli himalajskiej

Niezależnie od wszystkiego są na tym świecie rzeczy oraz fakty, z którymi naprawdę trudno się nie zgadzać. Mimo iż powszechnie funkcjonują takie określenia jak „biała śmierć”, trzeba sobie w końcu uzmysłowić, że bez...

Właściwości odżywcze oleju kokosowego

Ostatnimi czasy coraz częściej słyszy się o zaletach oraz licznych dobroczynnych właściwościach oleju kokosowego. Jednak z drugiej strony docierają także głosy – unikaj smażenia, ponieważ potrawy smażone są tłuste oraz...

Wartości odżywcze szpinaku

Chyba każdy z nas od małego chociaż raz usłyszał o szpinaki, jest to bowiem warzywo znane już w zasadzie od średniowiecza. Zaczęło się od tego, że początkowo znane ono było tylko Arabom, którzy odkryli je w Persji w XIV wieku, z...

Kategorie

Zobacz