• Lata doświadczeń w kuchni
  • kontakt@mojegotowanieiblogowanie.pl

Projekt praktycznej kuchni

Projekt praktycznej kuchni

Każdy kto planuje remont lub właśnie się buduje zadaje sobie pytanie o to, jak praktycznie urządzić kuchnię. W końcu jej aranżacja powinna być głęboko przemyślana. Dlatego układ kuchni powinniśmy zaplanować jak najwcześniej, już na etapie projektu. W ten sposób uda nam się stworzyć kuchnię funkcjonalną, do której z łatwością będziemy mogli wprowadzać ewentualne zmiany.

Często urządzając kuchnię decydujemy się na gotowy projekt, równie często wprowadzamy się do istniejącego domu bądź mieszkania. Zanim jednak zamówimy meble czy podpiszemy umowę najmu, powinniśmy sprawdzić, czy proponowana aranżacja zapewni nam wygodę. Jeśli okaże się, że układ nam nie odpowiada możemy ewentualnie zaplanować inny, bardziej funkcjonalny. Pamiętaj jednak, że może się to wiązać z koniecznością większych zmian, jak modyfikacja układu ścian.

Co oznacza praktyczna kuchnia?

Przed umeblowaniem, pomieszczenie kuchenne najczęściej wydaje się niezwykle duże. Łatwo więc przyjąć, że bez trudu pomieścimy tu wszystkie urządzenia bez dokładnego planowania i aranżowania. Gorzej jeśli na etapie meblowania okazuje się, że nasza kuchnia jest zupełnie nieustawna. Nagle nie ma gdzie ustawić lodówki, a większość urządzeń sprawia wrażenie niedopasowanych. Oznacza to, że błąd popełniono już na początku i zaproponowany układ nie uwzględnił ograniczeń i uwarunkowań wnętrza. Kierujmy się zasadą, że im bardziej nietypowe wnętrze, tym bardziej niekonwencjonalny powinien być plan jego urządzenie. Pamiętajmy, że kuchnia jest pomieszczeniem do pracy, więc musi być funkcjonalna.

Dobre rozplanowanie

Najlepiej sprawdza się układ, w którym podstawowe strefy uporządkowane są z uwzględnieniem kolejności czynności wykonywanych przez nas podczas przygotowywania posiłków. Najczęściej chodzi o taką kolejność – przechowywanie: lodówka, spiżarnia; mycie i przygotowanie: zlew i blaty oraz gotowanie: kuchenka i piekarnik. Myśląc o tych strefach przy aranżacji, unikniesz niepotrzebnego dreptania w kółko.

Na co zwracać uwagę?

Zacznij od odległości między ciągami kuchennymi. W kuchni wcale nie powinniśmy zostawiać wolnej i luźniej przestrzeni. W obszernej kuchni rozstawienie blatów pod ścianami zostawi pustą przestrzeń w środku, a my będziemy miotać się między jednym skrajem blatu a drugim. Wówczas świetnie sprawdzi się wyspa zamontowana na środku pomieszczenia. Warto jednak pamiętać, że zbyt ciasne rozmieszczenie urządzeń również jest niepraktyczne i kłopotliwe. Kolejną rzeczą, jaką musimy mieć na względzie są wysokości blatów kuchennych, które powinny być dostosowane do wzrostu użytkowników.

Udostępnij:

Polecamy:

www.pekado.pl

Zobacz