• Lata doświadczeń w kuchni
  • kontakt@mojegotowanieiblogowanie.pl

Ergonomiczne rozwiązania do małej kuchni

Ergonomiczne rozwiązania do małej kuchni

Kuchnia to serce każdego domu. To w końcu tutaj bezustannie coś pichcimy. Zasadnicze znaczenie ma więc funkcjonalność, łatwość użytkowania i zorganizowanie przestrzeni tak, aby wszystkie produkty i sprzęty były dostępne na wyciągnięcie ręki. Jak zatem pomieścić wszystkie sprzęty w małej kuchni? Będą nam potrzebne prawidłowo zaprojektowane strefy robocze, dobre oświetlenie oraz rozwiązania poprawiające funkcjonalność kuchennych szafek i szuflad.

Mała przestrzeń kuchenna wcale nie musi być problemem. Dobra organizacja pozwoli nam mieć wszystko pod ręką. W rozsądnie zaprojektowanej kuchni powinno być 5 stref roboczych. Taki podział wszystko porządkuje oraz umożliwia rozmieszczenie mebli i sprzętów według zasady trójkąta roboczego. Polega ona na ustawieniu lodówki, zlewozmywaka i kuchenki z piekarnikiem na wierzchołkach trójkąta. W takim układzie każdy element wyposażenia kuchni znajduje się blisko siebie a dostęp do nich jest łatwy.

Ergonomiczne triki

Bardzo ważne jest między innymi to, aby produkty spożywcze oraz sprzęty kuchenne przechowywane były w łatwo dostępnym oraz centralnym miejscu w kuchni. W tej roli świetnie sprawdzi się szafa cargo. Ten wysoki regał kryje w sobie obszerną spiżarnię, w której zmieszczą się zapasy oraz wszystkie niezbędne urządzenia kuchenne. Projektując kuchnię należy pamiętać o nowoczesnych szufladach z dużym udźwigiem, które można całkowicie wysunąć. Takie szuflady są bardzo stabilne a opcja zamontowania relingów jeszcze bardziej zwiększa ich funkcjonalność. W takiej szufladzie znajdzie się miejsce na takie sprzęty kuchenne, jak mikser, blender, toster i inne, nawet wyższe urządzenia. Nie musimy się obawiać, że będą one za ciężkie.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Wprowadzając do swojej kuchni zmiany, powinniśmy robić to ze świadomością, że pełne zagospodarowanie przestrzeni to wykorzystanie jej do końca. Należy więc zaadaptować niewykorzystywane dotąd miejsca, jak np. cokół podszafkowy. Możemy zrobić w nim pojemną szufladę. Kolejnym ciekawym pomysłem jest zastosowanie niskiego cargo, kiedy np. została nam wąska, wolna przestrzeń do wykorzystania. Niskie cargo, dzięki swoim niestandardowym wymiarom pozwala w sprytny sposób zagospodarować nawet najwęższe miejsce w kuchni na schowanie środków czystości. Pamiętaj również o tym, żeby zadbać o to, aby wszystkie naczynia oraz sztućce były poukładane w jednym miejscu. Zastosuj regulowane wkłady lub ograniczniki a przechowywane naczynia nie będą się przesuwały. Trzymając się tych prostych zasad, urządzisz swoją kuchnię ergonomicznie i wygodnie.

Udostępnij:

Polecamy:

www.pekado.pl

Zobacz